Skip to main content

Kendinizi cinsel yolla bulaşan hastalıklardan nasıl koruyabilirsiniz?

Prezervatifler şu anda hem erkekler hem de kadınlar için cinsel yolla bulaşan hastalıklara (CYBH) ve klamidya, HPV ve HIV gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara (CYBE) karşı tek etkili korumadır. Doğru boyuttaki prezervatifler, korumanın en iyi şekilde çalışmasını ve eğlence ve hissin zarar görmemesini sağlamanın en iyi yoludur. Uygun prezervatiflerin kayma olasılığı daha düşüktür ve aynı zamanda daraltmazlar, bu nedenle eğlence ve koruma bir çelişki değil, el ele gider.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar nelerdir?

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, korunmasız cinsel ilişki sırasında bulaşabilen hastalıklardır. Çeşitli nedenleri olabilir ve bakteriler, virüsler, mantarlar veya parazitlerden kaynaklanabilir.

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların farklı türleri

Virüsler:

  • AIDS'e yol açabilen HIV
  • Diğer şeylerin yanı sıra rahim ağzı kanserine yol açabilen insan papilloma virüsleri (HPV)
  • Hepatit A, B veya C
  • Genital herpes
  • Sitomegali

Bakteriler:

  • Frengi
  • Gonorrhoea (bel soğukluğu)
  • Ulcus molle
  • Bakteriyel vajinozis
  • Klamidya
  • İshal (hastaysanız oral seks yoluyla bulaşabilir)

Mantarlar:

Parazitler:

Cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı korunmak neden bu kadar önemli?

Ne yazık ki cinsel yolla bulaşan hastalıklar son yıllarda yeniden yükselişe geçmiştir. Bazı hastalıklar belirti göstermeden de bulaşıcı olabildiğinden, bu durum bazen tamamen fark edilmemektedir. Pasteur Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Fransa'da cinsel yolla bulaşan hastalık vakalarının sayısı 2020 ve 2021 yıllarında yaklaşık %30 oranında artmıştır. Bu durumdan özellikle gençler etkilenmektedir.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı korunma özellikle şu durumlarda önemlidir

  • yeni bir ortaklık
  • birden fazla partneri olan veya istikrarlı bir ilişkisi olmayan
  • istikrarlı ve güvene dayalı bir ilişkinin dışında
  • ortak değişikliği

Kendinizi korumanın prezervatif kullanmaktan başka yolları yok mu?

Örneğin rahim ağzı kanserine neden olabilen hepatit B veya insan papilloma virüsü (HPV) gibi bazı hastalıklara karşı aşılama artık mevcuttur. Ancak bu aşılar sadece bu belirli virüslere karşı koruma sağlamakta, diğer patojenlere karşı koruma sağlamamaktadır. Dolayısıyla, yeni bir partneriniz varsa ve herhangi bir risk almak istemiyorsanız, tek güvenilir koruma uygun bir prezervatiftir. Alternatif olarak, cinsel yolla bulaşan hastalıklar için test yaparak riski önceden ortadan kaldırmaya çalışmanız gerekir, ancak bu pahalı ve zaman alıcı olabilir. Testler bir doktor tarafından veya HIV, klamidya, sifiliz veya bel soğukluğu gibi bazı hastalıklar için, bir laboratuvar ve Deutsche Aidshilfe'nin diğer ortaklarıyla birlikte evde kullanım için gizli testler de sunan S.A.M Health gibi sağlayıcılar tarafından yapılabilir.

Prezervatiflerin yanı sıra, kadınlar ve lezbiyen çiftler de özel bir kadın prezervatifi veya kadın prezervatifi kullanarak cinsel yolla bulaşan hastalıkların bulaşmasına karşı kendilerini koruyabilirler.

Hastalık konusunda kim yardımcı olabilir?

Bir enfeksiyon veya hastalıktan şüpheleniyorsanız her zaman doktorunuza başvurun. Aile hekiminiz aracılığıyla ilk temasa ek olarak, ürologlar veya jinekologlar da genellikle yardımcı olabilir. Cinsel yolla bulaşan bir hastalıktan şüphelenseniz bile korunmasız cinsel ilişkiden kaçının ve partnerinizi şüpheleriniz konusunda önceden bilgilendirin.

Sonuç: Prezervatifler CYBE'lere karşı en iyi korumadır

Partnerinizle mümkün olan en iyi korumayla kaygısız seksin tadını çıkarabilmenizi sağlamak için her zaman doğru boyutta prezervatif kullanmalısınız. Bu, seks sırasında mümkün olan en iyi güvenliği ve kaygısız bir hissi sağlamanın tek yoludur. Uygun prezervatifler kaymaz ve daralmaz. Bu nedenle cinsel ilişki sırasında mümkün olan en iyi hissi ve optimum güvenliği sağlarlar.

Uygun prezervatifleri şimdi satın alın

Mister Size
Daha fazla makale

Prezervatifi düzgün takmak - can sıkıcı olmadan nasıl yapılır

Şimdi okuyun

Arkadaşlık+, birleşme, açık ilişki ve çok eşlilik - modern ilişki modellerinde ne var?

Şimdi okuyun

Ne kadar büyük ya da küçük olursa olsun - penisimi seviyorum

Şimdi okuyun