Skip to main content

Doğum kontrol hapı - cinsel eşitliğe ulaşmak için gerçekten doğru yol mu?

1960'larda ilk doğum kontrol hapı piyasaya çıktığında, kısa sürede kadınların kendi kaderlerini tayin etmelerinin ve eşit haklara sahip olmalarının sembolü haline geldi. Nihayet kadınlar çocuk sahibi olmak isteyip istemediklerine erkeklerden tamamen bağımsız olarak karar verebiliyorlardı. Bu açıdan harika bir şeydi. Ancak, bir zamanlar özgürleştirici bir hareket olarak başlayan şey, şimdi birçok kadını baskı altına alıyor: hormonal müdahale aniden artık kendi kaderini tayin etme gibi hissettirmediğinde ve gerçek bir alternatif olmadığında.

Kadınların ve erkeklerin nihayet bir değişiklik yapmaları ve gelecekte doğum kontrolü konusunu birlikte düşünmeleri neden önemlidir?

Doğum kontrolü bir kadın meselesi midir?

Doğum kontrol hapı en güvenli ve en basit doğum kontrol yöntemlerinden biri olduğundan, kadınların uygun hazırlıkları yapmaları birçok yerde doğal bir mesele haline gelmiştir. Birçok erkek muhtemelen bu durumdan memnundur çünkü prezervatiflerin (yanlış kullanıldığında) hissi önemli ölçüde azalttığı ve hatta patlattığı deneyimler yaşamış olabilir. Her neyse, bazı genç bayanlar sivilcelerini kontrol altına almak için ilk cinsel deneyimlerinden çok önce doğum kontrol hapı alıyorlarsa bunun nesi yanlış? Ama prezervatifin birçok durumda sadece enfeksiyon nedeniyle bile en önemli öncelik olması gerektiği gerçeğini bir kenara bırakırsak: Doğum kontrolü gerçekten bir kadın meselesi midir? Çünkü doğum kontrol hapı ilk başta çok basit görünse de, ruh hali değişimleri ve fiziksel bozukluklardan cinsel arzunun tamamen ortadan kalkmasına kadar çok sayıda dezavantajı da vardır.

Alternatifleri değerlendirmek için zaman ayırın.

Bir kadın olarak siz veya eşiniz doğum kontrol hapını uzun yıllar boyunca herhangi bir yan etki olmadan kullanabilen kadınlardan biri değilseniz veya hormonal doğum kontrolü artık bir seçenek değilse, alternatifler hakkında bilgi edinmek için biraz zaman ayırmalısınız. Ne yazık ki, mükemmel doğum kontrol yöntemi diye bir şey yoktur - hepsinin avantajları ve dezavantajları vardır. Ancak birçok seçenek vardır ve nihayetinde herkes kendisine en uygun olana kendisi karar vermelidir. Önemli olan, vücudunuzla ilgili her konuda kendi kararınızı vermenizdir. Kısırlaştırma ve prezervatif dışında, doğum kontrolü neredeyse sadece kadınlar tarafından kullanılır ve bazen önemli fiziksel müdahaleler içerir (örneğin bakır RİA veya 3 ayda bir yapılan enjeksiyon). Doğum kontrolü ile ilgili en önemli şey, yönteminize tamamen bağlı olmanız ve bu konuda kendinizi rahat hissetmenizdir.

Gebeliği önleyici yönteme birlikte karar verin

Kendinizi bilgilendirmek ve birlikte karar vermek, her iki partner için de sorumluluk almak anlamına gelir. Tüm doğum kontrol yöntemlerinin avantajları ve dezavantajları vardır. Özellikle prezervatiflerin lehine olan şey, birçok kadının hormonal kontraseptif yöntemleri bıraktıktan sonra libidolarını yeniden keşfetmeleridir. Her iki partnerin de yararlandığı güzel bir yan etki!

İdeal çözüm: birlikte sorumluluk almak

Kendi vücudunuzla ilgili kararın her zaman size ait olması, elbette ortak kararları ortadan kaldırmaz. En iyisi, ikinizin de yeni doğum kontrol yöntemi konusunda kendinizi rahat hissetmeniz ve sorumluluğu birlikte almanızdır. İşte o zaman prezervatif hakkında tekrar düşünmeye değer. Çünkü hem kadın hem de erkek burada liderliği üstlenebilir ve her ikisi de doğum kontrolünden eşit derecede sorumludur. Sırayla satın alabilir ve yerel mağazanıza gidip gitmeyeceğinize ya da internetten sipariş verip vermeyeceğinize kendiniz karar verebilirsiniz - böylece masraflar ve (az) çaba adil bir şekilde dağıtılmış olur. Hepsinden önemlisi, bir doktora gitmenize gerek yoktur ve endişelenebileceğiniz herhangi bir şeyi yapmak zorunda değilsiniz. Prezervatiflerle ilgili olası zorluklara gelince, endişelenmeyin: Doğru prezervatif boyutunu bulduğunuzda, yaygın dezavantajlar asılsız bahanelerden başka bir şey değildir. Her şey mükemmel bir şekilde oturur ve yoğun ve güvenli seksin tadını çıkarabilirsiniz.

Kontraseptif yöntemleri ustalıkla birleştirin - örneğin NFP + kondom

Elbette farklı doğum kontrol yöntemlerini de kombine edebilirsiniz. Örneğin doğal aile planlaması (NFP), bir kadının vücudunun sinyallerine dayanarak yumurtlamak üzere olduğunu anlayabildiği heyecan verici bir konsepttir. Bunu yapmak için her sabah vücut ısısını ve günde birkaç kez servikal mukus denilen mukusu ölçer. Uzun vadede bu, prezervatifle doğum kontrolünün önemli olduğu doğurganlık evresi etrafında yaklaşık 12 ila 14 günlük bir aylık zaman aralığı ile sonuçlanır. Geri kalan günlerde ek bir doğum kontrol yöntemi kullanmadan idare edebilirsiniz. Elbette hastalıklara karşı korunmak için prezervatif kullanılması tavsiye edilir - bu nedenle NFP özellikle uzun süreli ilişkilerde seks için uygundur. NFP'nin bilinçli kullanıldığı takdirde doğum kontrol hapı kadar güvenli olduğu düşünülmektedir. Ancak, bu veya başka bir yöntemi denemeden önce, her zaman güvenli tarafta olmak için ilgili riskler hakkında kendinizi her zaman ayrıntılı olarak bilgilendirin.

Sonunda yeniden harika seksin tadını çıkarın

Eğer doğum kontrol hapı kullanıyorsanız ve şimdi farklı bir doğum kontrol yöntemine geçiyorsanız, muhtemelen etkilerini fark edeceksiniz - çok olumlu bir şekilde. Birçok kadın aniden libidolarını yeniden keşfeder ve tamamen unuttukları seks arzusunu hissederler. Bu durum ilişkinize yepyeni bir soluk bile getirebilir ve bunu yanınızda götürmelisiniz. Ne de olsa iyi bir seksi sonuna kadar hak ediyorsunuz. Çünkü eşitlik ve paylaşılan sorumluluk son derece seksi olabilir.

Mister Size
Daha fazla makale

Daha fazlasını yapın - kişisel kafa sinemanızdaki seks fantezileriyle

Şimdi okuyun

Hiçbirine benzemeyen - farklı penis şekilleri ne anlama geliyor?

Şimdi okuyun

Günümüzde insanlar daha mı az seks yapıyor?

Şimdi okuyun