Skip to main content

Πόσο ασφαλή είναι πραγματικά τα προφυλακτικά; - Προστασία από εγκυμοσύνη και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Τα προφυλακτικά αποτελούν εδώ και πολύ καιρό ένα αποδεδειγμένο αντισυλληπτικό και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ή ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Αλλά πόσο ασφαλή είναι πραγματικά; Σε αυτό το άρθρο του ιστολογίου εξετάζεται πιο προσεκτικά η ασφάλεια των προφυλακτικών, η χρήση τους και η προστασία τους.

Προφυλακτικά για προστασία από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη

Όταν χρησιμοποιούνται σωστά, τα προφυλακτικά θεωρούνται ένα εξαιρετικά αξιόπιστο αντισυλληπτικό. Ο λεγόμενος δείκτης Pearl Index, ο οποίος μετρά την ασφάλεια των αντισυλληπτικών μεθόδων, δείχνει ότι τα προφυλακτικά έχουν υψηλό ποσοστό προστασίας όταν χρησιμοποιούνται σωστά.

Όταν χρησιμοποιούνται σωστά, τα προφυλακτικά έχουν δείκτη Pearl Index 2, που σημαίνει ότι μόνο 2 στις 100 γυναίκες μένουν έγκυες μετά από ένα χρόνο χρήσης προφυλακτικών. Συνεπώς, τα προφυλακτικά είναι κατά 98% ασφαλή.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι με την τυπική χρήση - δηλαδή λαμβάνοντας υπόψη τα λάθη εφαρμογής ή τις πιθανές"ατυχίες προφυλακτικού" - ο δείκτης Pearl Index είναι υψηλότερος και το ποσοστό ασφάλειας μειώνεται.

Προφυλακτικά για την προστασία από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Ωστόσο, ο δείκτης Pearl Index μετρά μόνο την αποτελεσματικότητα κατά της εγκυμοσύνης και όχι την προστασία κατά των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Ενώ τα ορμονικά αντισυλληπτικά προστατεύουν μόνο από την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, τα προφυλακτικά παρέχουν φυσικό φραγμό κατά των παθογόνων μικροοργανισμών και συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων όπως ο HIV, η γονόρροια, τα χλαμύδια και η σύφιλη.

Σημαντική, αλλά συχνά ξεχνιέται, είναι η χρήση προφυλακτικών κατά τη διάρκεια του στοματικού σεξ για την προστασία από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Αν και ο κίνδυνος μετάδοσης ορισμένων ασθενειών κατά τη διάρκεια του στοματικού σεξ είναι μικρότερος από ό,τι κατά το κολπικό ή το πρωκτικό σεξ, εξακολουθεί να υπάρχει κάποιος κίνδυνος. Τα προφυλακτικά μπορούν να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου.

Επίσης, συχνά δεν γίνεται αντιληπτό ότι πολλά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα έχουν αυξηθεί και πάλι τα τελευταία χρόνια, τόσο στην Ευρώπη όσο και σε άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ. Τα προφυλακτικά είναι το μόνο αντισυλληπτικό που προσφέρει προστασία από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες καθώς και καλή προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, γι' αυτό και είναι τόσο σημαντικό να χρησιμοποιείτε προφυλακτικά, ιδίως με νέους ή μεταβαλλόμενους συντρόφους.

Συνήθη λάθη κατά τη χρήση προφυλακτικών

Προκειμένου το προφυλακτικό να αναπτύξει πλήρως τις προστατευτικές του δυνατότητες, είναι σημαντικό να αποφεύγονται τα λάθη κατά τη χρήση του.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το άνοιγμα του φακελίσκου με αιχμηρά αντικείμενα ή δόντια, καθώς αυτό μπορεί να καταστρέψει το προφυλακτικό. Αντ' αυτού, θα πρέπει να σκίζετε προσεκτικά τη σφραγίδα στην οδοντωτή πλευρά με τα δάχτυλά σας. Είναι προτιμότερο να στεγνώσετε για λίγο τα δάχτυλά σας προηγουμένως, αν είναι υγρά ή ιδρωμένα, ώστε να μην γλιστρήσει το προφυλακτικό από το χέρι σας.

Ένα άλλο συνηθισμένο λάθος είναι να μην αφήνετε τον αέρα να βγει από το άκρο του δοχείου. Αυτό μπορεί να κάνει το προφυλακτικό δυσάρεστα σφιχτό και πιο πιθανό να σκιστεί. Όταν βάζετε το προφυλακτικό, αφήνετε πάντα αρκετό χώρο για το υγρό σπέρματος στο άκρο του, πιέζοντας απαλά το δοχείο με το δάχτυλό σας. Θα βρείτε εικονογραφημένες οδηγίες για το πώς να το κάνετε αυτό σε κάθε ένθετο συσκευασίας.

Στο τέλος της πράξης, το προφυλακτικό θα πρέπει να συγκρατείται από τον άξονα όταν το τραβάτε έξω για να μην κολλήσει ή διαρρεύσει.

Επιπλέον, η λανθασμένη αποθήκευση σε χώρους με υψηλές θερμοκρασίες ή άμεσο ηλιακό φως μπορεί να οδηγήσει σε υλικές ζημιές που μειώνουν την προστατευτική δράση του προφυλακτικού.

Επομένως, είναι σημαντικό να αποθηκεύετε τα προφυλακτικά σε δροσερό και ξηρό μέρος, μακριά από άμεσο ηλιακό φως και πηγές θερμότητας.

Αυτά τα απλά βήματα μπορούν να αυξήσουν μαζικά την προστασία από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ή ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες.

Πόσο ασφαλή είναι τα ληγμένα προφυλακτικά;

Τα ληγμένα προφυλακτικά δεν είναι ασφαλή. Το λάτεξ από το οποίο κατασκευάζονται τα προφυλακτικά υποβαθμίζεται με την πάροδο του χρόνου και γίνεται πορώδες. Αυτό μπορεί να τα κάνει να σκίζονται ή να γλιστρούν πιο εύκολα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ή σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

Τα περισσότερα προφυλακτικά έχουν διάρκεια ζωής 4 έως 5 χρόνια. Η ημερομηνία αυτή αναγράφεται πάντα στη συσκευασία και στην ίδια τη μεμβράνη σφράγισης.

Μπορείτε να αναγνωρίσετε αν το προφυλακτικό είναι ακόμα καλό από τα ακόλουθα σημεία:

  • Η ημερομηνία λήξης δεν έχει ακόμη παρέλθει
  • Η μεμβράνη δεν έχει σκισίματα, τρύπες ή φθορές
  • Το προφυλακτικό είναι λείο και ελαστικό, όχι κολλώδες ή εύθραυστο.

Εάν υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία για την ασφάλεια ενός προφυλακτικού, μην το χρησιμοποιείτε και χρησιμοποιήστε αντί αυτού ένα καινούργιο.

Αν εξακολουθείτε να μην θέλετε να πετάξετε τα ληγμένα προφυλακτικά, αλλά θέλετε να τα αξιοποιήσετε σωστά, ρίξτε μια ματιά στις συμβουλές μας για τη χρήση ληγμένων προφυλακτικών.

Ασφάλεια μέσω της απουσίας ορμονικών παρενεργειών

Αν και τα ορμονικά αντισυλληπτικά, όπως το χάπι, ο αντισυλληπτικός δακτύλιος ή το αντισυλληπτικό επίθεμα, αποτρέπουν επίσης αποτελεσματικά την εγκυμοσύνη, ενέχουν επίσης πιθανούς κινδύνους και παρενέργειες.

Μία από τις κύριες ανησυχίες κατά τη χρήση ορμονικών αντισυλληπτικών είναι οι πιθανές ορμονικές παρενέργειες, οι οποίες μπορεί να διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα. Αυτές περιλαμβάνουν διακυμάνσεις της διάθεσης, αύξηση του σωματικού βάρους, πονοκεφάλους, ευαισθησία των μαστών και ναυτία. Ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν επίσης πιο σοβαρές παρενέργειες, όπως θρόμβους αίματος, αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου ή μειωμένη γονιμότητα μετά τη διακοπή των ορμονών.

Αντίθετα, τα προφυλακτικά δεν περιέχουν ορμόνες και δεν έχουν καμία επίδραση στη φυσική ισορροπία των ορμονών του σώματος. Παρέχουν έναν φυσικό φραγμό που εμποδίζει το σπέρμα να εισέλθει στη μήτρα χωρίς να παρεμβαίνει στη φυσική ορμονική διαδικασία του σώματος. Αυτό καθιστά τα προφυλακτικά μια ελκυστική επιλογή για τις γυναίκες που θέλουν να αποφύγουν τα ορμονικά αντισυλληπτικά.

Μεγέθη και εφαρμογή προφυλακτικών για ασφάλεια και αίσθηση

Η εφαρμογή και η άνεση του προφυλακτικού είναι επίσης καθοριστικής σημασίας για την αποτελεσματικότητά του. Ένα προφυλακτικό που είναι πολύ μεγάλο ή πολύ μικρό μπορεί να γλιστρήσει ή να σκιστεί πιο εύκολα. Ένα ακατάλληλο προφυλακτικό μπορεί επίσης να είναι άβολο και να κάνει τη σεξουαλική επαφή λιγότερο ευχάριστη. Επομένως, είναι σημαντικό να επιλέγετε το σωστό μέγεθος προφυλακτικού. Το MISTER SIZE προσφέρει 7 διαφορετικά μεγέθη, ώστε ο καθένας να μπορεί να βρει το κατάλληλο προφυλακτικό.

Καθορίστε το μέγεθος του προφυλακτικού τώρα

Συμπέρασμα

Όταν χρησιμοποιούνται σωστά, τα προφυλακτικά είναι ένα εξαιρετικά ασφαλές αντισυλληπτικό. Η σωστή χρήση, η αποθήκευση και η ποιότητα παίζουν καθοριστικό ρόλο. Τα προφυλακτικά δεν προσφέρουν μόνο προστασία από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, αλλά και από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Επομένως, είναι σκόπιμο να εξετάζετε τα προφυλακτικά ως μέρος μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης της σεξουαλικής υγείας. Εξάλλου, η ασφάλεια έγκειται τελικά στη σωστή χρήση και τον υπεύθυνο χειρισμό των αντισυλληπτικών.

Τα προφυλακτικά προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλα αντισυλληπτικά και ελάχιστα μειονεκτήματα. Εκτός από την προαναφερθείσα προστασία από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τα προφυλακτικά είναι εύκολα και φτηνά διαθέσιμα, καθώς μπορούν να αγοραστούν σχεδόν παντού χωρίς περιορισμούς. Τα προφυλακτικά προσφέρουν επίσης το πλεονέκτημα της άμεσης προστασίας, ενώ με πολλά άλλα αντισυλληπτικά θα πρέπει να περιμένετε λίγο καιρό μέχρι να είναι αποτελεσματικά. Τα προφυλακτικά επίσης δεν έχουν συνήθως παρενέργειες, εκτός ίσως από την περίπτωση αλλεργίας στο λάτεξ, αλλά υπάρχουν πλέον και εναλλακτικές λύσεις χωρίς λάτεξ.

Ένα μειονέκτημα που αναφέρεται συχνά με τα προφυλακτικά είναι η έλλειψη αίσθησης κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Ωστόσο, είναι ακριβώς αυτό το υποτιθέμενο μειονέκτημα των προφυλακτικών που εμείς στο Mister Size θέλουμε να εξαλείψουμε. Χάρη στα λεπτά, μαλακά προφυλακτικά μας στο σωστό μέγεθος, έχετε την τέλεια αίσθηση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, επειδή τίποτα δεν εφαρμόζει άβολα, δεν συστέλλεται ή δεν γλιστράει. Φυσικά, αυτό συμβάλλει και στην ασφάλεια.

Αγοράστε προφυλακτικά τώρα

Mister Size
Περισσότερα άρθρα

Προσδιορίστε το σωστό μέγεθος προφυλακτικού σε 4 απλά βήματα

Διαβάστε τώρα

Υπάρχουν θερμοκρασίες που είναι επικίνδυνες για τα προφυλακτικά;

Διαβάστε τώρα

Τοποθέτηση προφυλακτικού σωστά - πώς να το κάνετε χωρίς να είναι ενοχλητικό

Διαβάστε τώρα