Skip to main content

Diğer ülkelerde doğum kontrolü - prezervatif, doğum kontrol hapı vb.

Doğum kontrolü diğer ülkelerde nasıl işliyor? Prezervatif ve doğum kontrol hapı da dünya çapında popüler doğum kontrol yöntemleri midir?

Aynı şey doğum kontrolü için de geçerli mi: diğer ülkeler, diğer gelenekler?

Avrupa'da doğum kontrol hapı ve prezervatif, ülkeden ülkeye değişmekle birlikte, bazen bir yöntem, bazen de diğer yöntem olarak çok ön plandadır. Örneğin Almanya'da doğum kontrol hapı ve prezervatif neredeyse eşit düzeyde. Ancak BZgA (Federal Sağlık Eğitimi Merkezi) tarafından 2018 yılında yapılan bir araştırmaya göre prezervatif, özellikle 18-29 yaş arası gençler arasında doğum kontrol hapına kıyasla giderek daha popüler hale geliyor ve halihazırda bir numaralı doğum kontrol yöntemi. Özellikle genç insanlar muhtemelen artık hap şeklinde hormon alırken yan etki riskini almak istemiyor. Bu yaş grubunda prezervatif kullananların oranı 2011 yılına kıyasla yüzde 7 puan artarak yüzde 58'e yükselirken, hap kullananların oranı aynı dönemde yüzde 16 puan düşmüştür.

2018 BZgA araştırmasına göre, aşağıdaki doğum kontrol yöntemleri de Almanya'da rol oynamıştır:

  • RİA %10'luk bir paya sahip
  • Erkeğin %3 pay ile kısırlaştırılması
  • 3 pay ile takvim yöntemi
  • Kadının %2 pay ile kısırlaştırılması
  • 2'lik pay ile sıcaklık yöntemi
  • Vajinal halka/nuvaring %2 pay ile

Genel olarak, hormonsuz doğum kontrol yöntemlerine olan ilgi giderek artmakta ve eğilim açıkça prezervatiflere doğru kaymaktadır.

Dünya çapında halen hangi doğum kontrol yöntemleri mevcut?

Küresel olarak doğum kontrol yöntemleri arasında doğum kontrol hapı ve prezervatif sırasıyla ikinci ve üçüncü sırada yer almaktadır ve özellikle Avrupa ve diğer batılılaşmış ülkelerde sıralamanın en üstünde yer almaktadırlar. Prezervatif ve doğum kontrol hapı kolaylıkla bulunabilmekte ve uygun fiyatlara satılmaktadır. Örneğin bazı ülkelerde prezervatifler ücretsiz olarak veya belirli koşullar altında reçeteyle bile temin edilebilmektedir.

Uluslararası alanda, kadın kısırlaştırma ne yazık ki hala bir numaralı doğum kontrol yöntemidir ve bu kalıcı yöntem genellikle başka seçeneklerin olmamasından kaynaklanmaktadır.

Prezervatif ve doğum kontrol hapının yanı sıra RİA ve üç ayda bir yapılan enjeksiyon da dünya genelinde doğum kontrol yöntemlerinin gerçekten önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Takvim veya sıcaklık yöntemi, vajinal veya hormonal halkalar veya koitus interruptus gibi diğer hormonsuz veya hormonal yöntemler dünya çapında sadece küçük bir rol oynamaktadır.

Sadece prezervatif çifte koruma sağlar

Bahsedilen tüm kontraseptif yöntemlerle birlikte, yalnızca prezervatifin istenmeyen gebeliklere karşı koruma sağlayabileceğini ve cinsel yolla bulaşan tehlikeli hastalıklara karşı koruma sağlayabileceğini bilmek önemlidir. Optimum korumayı ve prezervatifin tam hissini ancak doğru prezervatif boyutuyla elde edebilirsiniz. Prezervatif tam olarak oturursa, hiçbir şey kaymaz ve hiçbir şey sıkışmaz veya cimciklenmez.

Mister Size
Daha fazla makale

Prezervatifi düzgün takmak - can sıkıcı olmadan nasıl yapılır

Şimdi okuyun

Arkadaşlık+, birleşme, açık ilişki ve çok eşlilik - modern ilişki modellerinde ne var?

Şimdi okuyun

Ne kadar büyük ya da küçük olursa olsun - penisimi seviyorum

Şimdi okuyun