Skip to main content

Οι κρυμμένοι κίνδυνοι των φθηνών προϊόντων - όχι μόνο των προφυλακτικών

Στον σημερινό παγκοσμιοποιημένο κόσμο, η πρόσβαση σε προϊόντα από όλες τις γωνιές του πλανήτη είναι ευκολότερη από ποτέ. Πλατφόρμες από την Κίνα, όπως η Temu, η AliExpress και η Shein, έχουν φέρει επανάσταση στις ηλεκτρονικές αγορές, προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα προϊόντων σε πολύ προσιτές τιμές. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας ερευνών αγοράς Appinio, από τον Ιανουάριο του 2024, το 26% των Γερμανών μεταξύ 16 και 65 ετών έχει ήδη αγοράσει κάτι από την Temu. Περίπου 200.000 δέματα φτάνουν πλέον στη Γερμανία από την Κίνα καθημερινά.

Ορισμένα από αυτά τα προϊόντα περιλαμβάνουν προφυλακτικά, τα οποία είναι προϊόντα που πρέπει να εγκριθούν ως ιατρικές συσκευές στην Ευρώπη και να ελεγχθούν ως προς την ασφάλειά τους, προκειμένου να προσφέρουν βέλτιστη προστασία όχι μόνο από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, αλλά και από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Ωστόσο, οι ευνοϊκές τιμές εγείρουν πάντα ερωτήματα σχετικά με την ποιότητα και την ασφάλεια αυτών των προϊόντων. Αυτή η δημοσίευση στο ιστολόγιο εξετάζει τους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με την αγορά φθηνών προϊόντων, ιδίως προφυλακτικών από την Άπω Ανατολή, και δίνει συστάσεις για το πώς μπορείτε να προστατευτείτε.

Προβληματισμοί σχετικά με την ποιότητα και την ασφάλεια

Οι κύριες ανησυχίες κατά την αγορά φθηνών προϊόντων, ιδίως προφυλακτικών, δεν πρέπει να είναι μόνο η τιμή, αλλά η ποιότητα και η ασφάλεια. Τα προφυλακτικά δεν χρησιμοποιούνται μόνο για την πρόληψη της εγκυμοσύνης, αλλά και για την προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ ). Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα των προφυλακτικών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητά τους. Μελέτες* έχουν δείξει ότι τα προφυλακτικά που δεν πληρούν τα διεθνή, αμερικανικά ή ευρωπαϊκά πρότυπα ποιότητας έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να σκιστούν και να διαρρεύσουν, γεγονός που μειώνει σημαντικά την προστασία.

Πολλά προϊόντα από ιδιαίτερα φτηνά καταστήματα λιανικής πώλησης στην Άπω Ανατολή μπορεί επίσης να είναι πολύ καλά ή να έχουν καλή σχέση τιμής-απόδοσης. Ωστόσο, τα προφυλακτικά έχουν αυξημένες απαιτήσεις ασφαλείας που δεν μπορείτε απαραίτητα να αναγνωρίσετε με την πρώτη ματιά αν το προϊόν τις πληροί. Με τα προφυλακτικά και άλλα οικεία προϊόντα, όπως τα σεξουαλικά παιχνίδια και τα προσωπικά λιπαντικά, είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι έρχονται σε επαφή με το σώμα και ότι τα υλικά είναι μερικές φορές περισσότερο μολυσμένα με βλαβερές ουσίες από ό,τι θα θέλαμε. Στην περίπτωση των ηλεκτρονικών ερωτικών παιχνιδιών, υπάρχει επίσης το ζήτημα της ηλεκτρικής ασφάλειας, η οποία μπορεί να μην ελέγχεται τόσο αυστηρά όσο στην Ευρώπη, για παράδειγμα.

Πώς λειτουργούν οι πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου από την Κίνα;

Πλατφόρμες όπως η Temu, η AliExpress και η Shein είναι γνωστές για τις χαμηλές τιμές τους. Αυτό το χαμηλό κόστος επιτυγχάνεται συχνά με την κατασκευή σε χώρες με χαμηλότερο κόστος παραγωγής. Τα προϊόντα συχνά αγοράζονται από τις πλατφόρμες απευθείας από τον κατασκευαστή σε μεγάλες ποσότητες ή ακόμη παράγονται απευθείας από τον κατασκευαστή μόνο όταν γίνεται μια παραγγελία και αποστέλλονται απευθείας στον πελάτη. Με τον τρόπο αυτό εξοικονομούνται ακόμη και έξοδα αποθήκευσης και αποστολής. Τα προϊόντα φτάνουν συνήθως στην Ευρώπη με ειδικά ναυλωμένα αεροπλάνα και στη συνέχεια παραδίδονται στις τοπικές υπηρεσίες δεμάτων. Με την πλημμύρα των δεμάτων που φτάνουν πλέον στην Ευρώπη καθημερινά, τα τελωνεία μπορούν να τα ελέγχουν μόνο τυχαία και επομένως δεν μπορούν να διασφαλίσουν ότι όλα τα μη ασφαλή προϊόντα έχουν ταξινομηθεί ή ότι έχουν καταβληθεί όλοι οι απαραίτητοι φόροι στις χώρες προορισμού. Έτσι, αν παραγγείλετε προφυλακτικά στην Ασία, αυτά πρέπει να περάσουν από το τελωνείο, αλλά αυτό δεν παρέχει έναν έλεγχο που να σας δίνει τη βεβαιότητα ότι τα μη ασφαλή προϊόντα διαχωρίζονται, επειδή δεν μπορεί να ελεγχθεί κάθε αποστολή.

Προφυλακτικά που παράγονται στην Ασία:

Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα προφυλακτικά παράγονται πλέον στην Ασία, ακόμη και αυτά που μπορείτε να αγοράσετε στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική από αξιόπιστες μάρκες. Παρ' όλα αυτά, συχνά υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην ποιότητα. Στην Ευρώπη, για παράδειγμα, ισχύουν αυστηροί κανόνες για τα προφυλακτικά, καθώς πρέπει να έχουν εγκριθεί ως ιατρικό προϊόν. Στην προκειμένη περίπτωση, αυτό ισχύει και για την παραγωγή στην Ασία. Συνεπώς, τα προφυλακτικά που παράγονται για την Ευρώπη πρέπει να πληρούν όλες τις απαιτήσεις του νόμου περί ιατρικών προϊόντων. Τα εργοστάσια πρέπει να υποβάλλονται σε πολύ απαιτητικές πιστοποιήσεις και κάθε προφυλακτικό ελέγχεται ξεχωριστά. Για την Ευρώπη, για παράδειγμα, υπάρχει ένα αντίστοιχο πρότυπο ISO που πρέπει να πληρούν τα προφυλακτικά: DIN EN ISO 4074

Γιατί όμως τα προφυλακτικά παράγονται κυρίως στην Ασία; Αυτό συμβαίνει πολύ απλά επειδή οι πρώτες ύλες φυτρώνουν εκεί. Τα προφυλακτικά κατασκευάζονται από φυσικό λάτεξ από καουτσούκ, το οποίο παράγεται από το χυμό του καουτσούκ. Καλλιεργούνται συνήθως στη Νότια Αμερική ή στη Νοτιοανατολική Ασία. Οι κυριότερες χώρες καλλιέργειας περιλαμβάνουν την Ταϊλάνδη, την Ινδονησία και τη Μαλαισία. Με την τοπική παραγωγή, εμείς στη Mister Size δίνουμε επίσης τη δυνατότητα στον τοπικό πληθυσμό να συμμετέχει στην αλυσίδα αξίας των πρώτων υλών του και όχι απλώς να πωλεί την πρώτη ύλη φτηνά στην Ευρώπη.

Τι πρέπει να προσέξετε

Εάν θέλετε να αγοράσετε προφυλακτικά online, θα πρέπει να δώσετε προσοχή στα εξής:

  • Τοπικά καταστήματα: Με καταστήματα από την ΕΕ ή ακόμη και από τη χώρα σας, θα πρέπει να είστε αρκετά σίγουροι ότι τα προϊόντα πληρούν τις αντίστοιχες τοπικές απαιτήσεις ποιότητας, καθώς υπόκεινται επίσης στην αντίστοιχη εποπτεία της αγοράς των χωρών και κατά συνέπεια επιτρέπεται να πωλούν μόνο εγκεκριμένα ιατρικά προϊόντα. Φυσικά, όπως και σε άλλους τομείς, μπορεί να υπάρχουν ένα ή δύο καταστήματα που παρακάμπτουν τους κανονισμούς ή ακόμη και ψεύτικα καταστήματα.
  • Αξιολογήσεις πωλητών: Αξιολογήσεις πωλητών: Αξιολογήσεις πωλητών: Ελέγξτε τις αξιολογήσεις και τα σχόλια άλλων αγοραστών σχετικά με την ποιότητα του προϊόντος και την αξιοπιστία του πωλητή.
  • Περιγραφές προϊόντων: Να είστε επιφυλακτικοί σε ασαφείς ή ανεπαρκείς περιγραφές προϊόντων. Τα αξιόπιστα προϊόντα περιέχουν συνήθως λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τα υλικά και τα χαρακτηριστικά του προϊόντος.
  • Πολιτική επιστροφής: Ελέγξτε την πολιτική επιστροφής του πωλητή. Μια φιλική προς τον πελάτη πολιτική επιστροφών μπορεί να αποτελέσει ένδειξη της αξιοπιστίας του πωλητή.
  • Ελέγξτε τον ιστότοπο της μάρκας: Εάν η μάρκα προφυλακτικών που επιλέξατε διαθέτει δικό της ιστότοπο, μπορείτε συνήθως να τον βρείτε πολύ εύκολα μέσω μιας διαδικτυακής αναζήτησης και να μάθετε περισσότερα για το προϊόν και συχνά επίσης για τα συνιστώμενα σημεία πώλησης. Μπορείτε να βρείτε λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τα προφυλακτικά μας και συνδέσμους προς επιλεγμένα καταστήματα απευθείας στη δική μας ενότητα Mister Size Shop.
  • Να είστε επικριτικοί: Θα πρέπει να είστε επικριτικοί απέναντι στις εξαιρετικά χαμηλές τιμές, οι οποίες συχνά είναι εις βάρος της ποιότητας του προϊόντος. Τα προφυλακτικά έχουν επίσης παραποιηθεί.

Η αγορά φθηνών προϊόντων μέσω πλατφορμών όπως η Temu, η AliExpress, η Shein ή άλλοι λιανοπωλητές από την Άπω Ανατολή κρύβει πιθανούς κινδύνους όσον αφορά την ποιότητα και την ασφάλεια. Ωστόσο, οι κίνδυνοι αυτοί μπορούν να ελαχιστοποιηθούν ελέγχοντας προσεκτικά τις πληροφορίες για το προϊόν και τις αξιολογήσεις των πωλητών. Είναι ζωτικής σημασίας να αναλάβετε εσείς, ως χρήστης προφυλακτικού, την ευθύνη να διασφαλίσετε ότι τα προϊόντα που αγοράζετε δεν είναι μόνο καλής ποιότητας, αλλά και ασφαλή και αποτελεσματικά. Τελικά, η απόφαση είναι δική σας, αλλά οι ενημερωμένες επιλογές μπορούν να συμβάλουν στην προστασία της υγείας και της ασφάλειάς σας.

Πώς να εξοικονομήσετε χρήματα στα προφυλακτικά με ασφάλεια

Μόλις βρείτε το μέγεθος του προφυλακτικού σας, σας συνιστούμε να αγοράσετε μια μεγάλη συσκευασία και να εξοικονομήσετε χρήματα από την τιμή ανά προφυλακτικό. Τα προφυλακτικά έχουν διάρκεια ζωής αρκετά χρόνια μετά την κατασκευή τους και συνήθως δεν είναι κακό να αγοράζετε προφυλακτικά για μια τυπική χρήση 1 ή και 2 ετών. Καθώς ο καθένας έχει φυσικά μια πολύ ξεχωριστή κατανάλωση προφυλακτικών, η Mister Size προσφέρει επιπλέον διαφορετικά μεγέθη συσκευασίας, από το πακέτο των 3 για δοκιμή, το πακέτο των 10, τις συσκευασίες χύμα με 36 προφυλακτικά ή από το 2024 και σε σακούλα με 100 προφυλακτικά.

Στο κατάστημα Mister Size

Προφυλακτικά στις διακοπές

Αν πρόκειται να πάτε διακοπές στην Άπω Ανατολή, την Αφρική ή τη Νότια Αμερική, για παράδειγμα, είναι καλύτερο να ενημερωθείτε εκ των προτέρων αν πρέπει να πάρετε προφυλακτικά μαζί σας, καθώς η ποιότητα των προφυλακτικών που προσφέρονται τοπικά μπορεί (αλλά δεν είναι απαραίτητο) να είναι σημαντικά χειρότερη από ό,τι στην Ευρώπη ή τη Βόρεια Αμερική, για παράδειγμα. Πριν από μερικά χρόνια, υπήρξαν πραγματικά σκάνδαλα που αφορούσαν τα τοπικά προφυλακτικά σε ορισμένες χώρες, όπως το Βιετνάμ*, ή στην Αφρική*, με πολύ κακή ποιότητα και συνεπώς σημαντικά αυξημένο κίνδυνο ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης και μετάδοσης ασθενειών. Μπορείτε να βρείτε γρήγορα σχετικά παραδείγματα με μια αναζήτηση στο Google, για παράδειγμα, ή να ρίξετε μια ματιά στους συνδέσμους στο κάτω μέρος αυτής της σελίδας στην ενότητα με τις αναφορές μας.

Mister Size
Περισσότερα άρθρα

Κάνοντας σεξ για πρώτη φορά: Συμβουλές & πληροφορίες για να το κάνετε όμορφο

Διαβάστε τώρα

Τι είναι ο δείκτης Pearl Index - και γιατί τα προφυλακτικά είναι καλά!

Διαβάστε τώρα

Αποθηκεύστε σωστά τα προφυλακτικά

Διαβάστε τώρα