Skip to main content

Αλλεργία στο λάτεξ - Τι πρέπει να λάβετε υπόψη σας με τα προφυλακτικά;

Έχετε ακούσει ποτέ για αλλεργίες στο λάτεξ ή έχετε αναρωτηθεί αν μπορεί να έχετε αντίδραση σε αυτό, ειδικά όταν χρησιμοποιείτε προφυλακτικά; Σε αυτό το περιεκτικό άρθρο του ιστολογίου, μπορείτε να μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις αλλεργίες στο λάτεξ, τα συμπτώματά τους, τις επιλογές θεραπείας και τι πρέπει να λάβετε υπόψη σας όταν χρησιμοποιείτε προφυλακτικά.

Τι είναι η αλλεργία στο λάτεξ;

Η αλλεργία στο λατέξ εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά υπερβολικά σε ορισμένες πρωτεΐνες του φυσικού λατέξ. Το λάτεξ λαμβάνεται από τον γαλακτώδη χυμό του καουτσουκόδεντρου και χρησιμοποιείται σε πολυάριθμα προϊόντα, από ιατρικά γάντια έως προφυλακτικά. Η επαφή με προϊόντα λατέξ μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις όπως κοκκίνισμα του δέρματος, πρήξιμο, κνησμό ή ακόμη και σοβαρές αντιδράσεις όπως αναφυλακτικό σοκ.

Υπάρχουν διάφορες μορφές αλλεργίας στο λατέξ. Από τη μία πλευρά, υπάρχει η αλλεργία άμεσου τύπου, στην οποία οι πρωτεΐνες στο λατέξ είναι η ουσία που πυροδοτεί την αλλεργία και η αμυντική αντίδραση εμφανίζεται συχνά μέσα σε λίγα λεπτά. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει η αλλεργία όψιμου τύπου ή αλλεργία επαφής: εδώ η αλλεργία αναπτύσσεται μόνο με την πάροδο του χρόνου και το εξάνθημα εμφανίζεται συχνά μόνο μετά από αρκετές ώρες ή και ημέρες.

Πόσο συχνή είναι η αλλεργία στο λάτεξ και ποιοι κινδυνεύουν ιδιαίτερα;

Οι αλλεργίες στο λάτεξ δεν είναι ασυνήθιστες. Περίπου το 1-2% του πληθυσμού παγκοσμίως έχει προσβληθεί. Τα άτομα που έρχονται σε συχνή επαφή με το λάτεξ μέσω της εργασίας τους, όπως το ιατρικό προσωπικό, και τα άτομα με ορισμένες προϋπάρχουσες παθήσεις, όπως η δισχιδής ράχη, διατρέχουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο.

Συμπτώματα αλλεργίας στο λατέξ

Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο της αλλεργίας και την οδό επαφής. Στον άμεσο τύπο, αντιδράσεις όπως βήχας, δύσπνοια, δερματικό εξάνθημα ή ακόμη και αναφυλακτικό σοκ εμφανίζονται αμέσως μετά την επαφή. Στον όψιμο τύπο, ο οποίος προκαλείται μέσω του δέρματος, τα συμπτώματα εμφανίζονται μόνο ώρες έως ημέρες αργότερα με τη μορφή εκζέματος ή κοκκίνισμα του δέρματος.

Ανάπτυξη αλλεργίας στο λατέξ

Οι ακριβείς μηχανισμοί που οδηγούν στην ανάπτυξη μιας αλλεργίας στο λατέξ δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητοί. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου και θεωρίες:

 • Γενετική προδιάθεση: Ορισμένοι άνθρωποι έχουν μια έμφυτη προδιάθεση να αναπτύσσουν εύκολα αλλεργίες.
 • Ευαισθητοποίηση στην πρώιμη παιδική ηλικία: Συχνή επαφή του δέρματος με προϊόντα λατέξ (π.χ. κούκλες) στην παιδική ηλικία.
 • Πολλαπλές εκθέσεις: Επαναλαμβανόμενη εντατική επαφή, ιδίως σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης.
 • Δομικά ελαττώματα: Τα άτομα με δισχιδή ράχη συχνά έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
 • Χημικά πρόσθετα: Εκτός από τις φυσικές πρωτεΐνες του λατέξ, οι χημικές ουσίες στο λατέξ θα μπορούσαν να προωθήσουν τον σχηματισμό αλλεργιογόνων.

Θεωρείται ότι η αλλεργική ευαισθητοποίηση λαμβάνει χώρα σε διάφορα στάδια. Πρώτον, το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει τις πρωτεΐνες του λατέξ ως ξένα σώματα, οπότε σχηματίζονται αντισώματα. Σε νέα επαφή με το λατέξ, απελευθερώνονται στη συνέχεια ισταμίνες και άλλες αγγελιοφόρες ουσίες, οι οποίες πυροδοτούν την αλλεργική αντίδραση.

Τι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη με τα προφυλακτικά;

Τα συμβατικά προφυλακτικά από λατέξ δεν αποτελούν επιλογή για τα άτομα με αλλεργία στο λατέξ. Μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστες ή ακόμη και επικίνδυνες αλλεργικές αντιδράσεις.

Ενώ μόνο περίπου 1-2% των ανθρώπων έχουν γνήσια αλλεργία στο λάτεξ, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να αντιδράσουν ευαίσθητα σε άλλα συστατικά των προφυλακτικών. Αυτά μπορεί να είναι πρόσθετα στην επίστρωση του λιπαντικού, για παράδειγμα. Τα δικά μας προφυλακτικά Mister Size είναι επικαλυμμένα μόνο με αγνό, υψηλής ποιότητας έλαιο σιλικόνης και επομένως είναι ιδιαίτερα φιλικά προς το δέρμα. Εάν δεν είστε σίγουροι, σας συνιστούμε να δοκιμάσετε πρώτα ένα πακέτο 3 προφυλακτικών. Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο να συζητήσετε τα συστατικά με το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας. Μπορείτε να βρείτε πλήρη κατάλογο των συστατικών μας στην περιγραφή κάθε προϊόντος στο κατάστημά μας.

Παρεμπιπτόντως, τα προφυλακτικά μπορεί επίσης να προκαλέσουν ένα ελαφρύ αίσθημα καύσου εάν δεν υπάρχει αρκετή υγρασία και το προφυλακτικό τρίβεται στο εσωτερικό τοίχωμα του κόλπου. Για να αποφύγετε αυτό το πρόβλημα, σας συνιστούμε να χρησιμοποιείτε το οργανικό λιπαντικό Mister Size, το οποίο έχει αναπτυχθεί ειδικά για να παρέχει πρόσθετη υγρασία και άνεση.

Ευτυχώς, αν είστε πραγματικά αλλεργικοί στο λάτεξ, υπάρχουν επίσης εναλλακτικές λύσεις χωρίς λάτεξ από υλικά όπως η πολυουρεθάνη ή το πολυισοπρένιο, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια τόσο για αντισύλληψη όσο και για προστασία από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Δυστυχώς, τα προφυλακτικά χωρίς λάτεξ δεν είναι ακόμη διαθέσιμα σε όλα τα πιθανά μεγέθη προφυλακτικών, όπως συμβαίνει με το MISTER SIZE. Αυτό σημαίνει ότι τα προφυλακτικά χωρίς λάτεξ που διατίθενται στην αγορά δεν ταιριάζουν σε κάθε άνδρα και επομένως μπορεί να είναι δυσάρεστα σφιχτά ή τα προφυλακτικά μπορεί να είναι πολύ χαλαρά και επομένως να γλιστρούν πιο εύκολα.

Μια καλή εναλλακτική λύση εάν τα προφυλακτικά χωρίς λάτεξ δεν ταιριάζουν από άποψη μεγέθους είναι τα λεγόμενα γυναικεία προφυλακτικά, καθώς αυτά είναι πολύ συχνά χωρίς λάτεξ. Όπως υποδηλώνει το όνομα, ένα γυναικείο προφυλακτικό χρησιμοποιείται από τη γυναίκα αντί για τον άνδρα. Χονδρικά μιλώντας, το προφυλακτικό δεν τυλίγεται πάνω στο πέος, αλλά η γυναίκα εισάγει ένα μεγαλύτερο προφυλακτικό στον κόλπο της. Αυτό εξασφαλίζει προστασία από την εγκυμοσύνη και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και δεν υπάρχουν προβλήματα με λάθος μέγεθος προφυλακτικού ή αλλεργία στο λάτεξ.

Αγοράστε γυναικεία προφυλακτικά

Γιατί δεν υπάρχουν ακόμη προφυλακτικά χωρίς λάτεξ σε διάφορα μεγέθη προφυλακτικών;

Σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, όπως στην Ευρώπη, τα προφυλακτικά είναι ιατρικά προϊόντα και απαιτούν άδεια κυκλοφορίας. Μόλις αλλάξει ένα χαρακτηριστικό ενός ιατροτεχνολογικού προϊόντος, για παράδειγμα το μέγεθος ή το υλικό ενός προφυλακτικού, χρειάζεται δική του άδεια. Αυτές οι άδειες είναι πολύ χρονοβόρες και δαπανηρές, καθώς πρέπει να διασφαλίζεται η ασφάλεια ενός προφυλακτικού. Επιπλέον, τα νέα υλικά αντιμετωπίζουν συχνά νομικά εμπόδια, όπως η προστασία πατεντών και τα σχετικά τέλη αδειών χρήσης. Αυτά τα εμπόδια, σε συνδυασμό με το 1-2% του πληθυσμού που πάσχει από αλλεργία στο λατέξ και, επομένως, με μια μικρότερη ομάδα-στόχο του προϊόντος, οδηγούν σε σημαντικά υψηλότερο κόστος ανά προφυλακτικό και καθιστούν δύσκολη την προσφορά ενός τέτοιου προϊόντος με λογικό κόστος από την άποψη της οικονομίας της αγοράς.

Θεραπεία και διαχείριση της αλλεργίας στο λατέξ

Η πιο αποτελεσματική θεραπεία είναι η αποφυγή της επαφής με προϊόντα λατέξ. Οι πάσχοντες θα πρέπει να ενημερώνονται για τα προϊόντα που περιέχουν λατέξ και να επιλέγουν εναλλακτικές λύσεις χωρίς λατέξ. Εάν έχουν ήδη εκδηλωθεί αλλεργικές αντιδράσεις, τα αντιισταμινικά ή οι αλοιφές κορτιζόνης μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση. Σε σοβαρές περιπτώσεις, όπως το αναφυλακτικό σοκ, απαιτούνται άμεσα επείγοντα ιατρικά μέτρα.

Προληπτικά μέτρα και προϊόντα χωρίς λατέξ

Εκτός από τη μετάβαση σε προφυλακτικά χωρίς λάτεξ, υπάρχουν και άλλα προληπτικά μέτρα για την αποφυγή της επαφής με το λάτεξ:

 • Δώστε προσοχή στην επισήμανση των προϊόντων και ρωτήστε αν δεν είστε σίγουροι
 • Ενημερώστε το ιατρικό προσωπικό για την αλλεργία σας
 • Προσέξτε να μην χρησιμοποιείτε προϊόντα λατέξ εν αγνοία σας, καθώς περιέχεται σε πολλά προϊόντα που συχνά δεν το σκέφτεστε καν
 • Να έχετε μαζί σας μια κάρτα αλλεργίας και να έχετε πρόχειρα τα φάρμακα έκτακτης ανάγκης εάν πάσχετε από σοβαρή μορφή αλλεργίας

Επομένως, είναι σημαντικό να δίνετε πάντα μεγάλη προσοχή στα συστατικά και την επισήμανση των προϊόντων. Εάν αναφέρεται η λέξη "λατέξ" ή ο επιστημονικός όρος "φυσικό καουτσούκ", οι πάσχοντες από αλλεργία στο λατέξ πρέπει να αποφεύγουν το προϊόν. Κρυπτικοί όροι όπως "καουτσούκ" ή "ελαστικά πολυμερή" μπορεί επίσης να υποδεικνύουν την περιεκτικότητα σε λατέξ. Σύμφωνα με τη Γερμανική Υπηρεσία Πληροφόρησης για τις Αλλεργίες, για παράδειγμα, υπάρχουν πάνω από 40.000 προϊόντα καθημερινής χρήσης που περιέχουν λατέξ.

Για να αποφύγετε την έκθεση στο λατέξ, συνιστάται η χρήση εναλλακτικών προϊόντων από υλικά όπως το βινύλιο, η σιλικόνη, η πολυουρεθάνη ή το νεοπρένιο. Στις ιατρικές εγκαταστάσεις και στο χώρο εργασίας, το προσωπικό θα πρέπει να ενημερώνεται για την αλλεργία στο λατέξ, ώστε να λαμβάνονται οι κατάλληλες προφυλάξεις. Θα πρέπει να δίνεται προσοχή όταν χρησιμοποιούνται όροι όπως "χαμηλής περιεκτικότητας σε αλλεργιογόνα", οι οποίοι στην πραγματικότητα είναι παραπλανητικοί, καθώς μπορεί να υπάρχουν λιγότερα αλλεργιογόνα, αλλά εξακολουθούν να είναι παρόντα.

Προϊόντα που περιέχουν λατέξ είναι για παράδειγμα

 • Ιατρικά προϊόντα: γάντια, καθετήρες, μάσκες προσώπου, εμφυτεύματα
 • Οικιακά είδη: Φλάντζες, λαστιχάκια
 • Ρούχα: καλσόν, μαγιό, σόλες παπουτσιών
 • Προϊόντα υγιεινής: Προφυλακτικά, ομοιώματα, πάνες
 • Είδη γραφείου: Γόμες, γραμματόσημα
 • Είδη αναψυχής: Στρώματα αέρα, αθλητικά στρώματα, μπάλες, κούκλες, μπαλόνια
 • Αυτοκίνητο: ελαστικά, δακτύλιοι στεγανοποίησης κινητήρων/κιβωτίων ταχυτήτων

Ευτυχώς, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, υπάρχουν καλές εναλλακτικές λύσεις από άλλα υλικά χωρίς λάτεξ για πολλά προϊόντα.

Εναλλακτικές λύσεις χωρίς λατέξ

Ιατρικά προϊόντα:

 • Γάντια: νιτρίλιο, νεοπρένιο, βινύλιο
 • Καθετήρες: Σιλικόνη, θερμοπλαστικά
 • Μάσκες προσώπου: σιλικόνη, πολυπροπυλένιο
 • Εµφυτεύµατα: Σιλικόνη

Οικιακά είδη:

 • Φλάντζες: Σιλικόνη, αφρός, ύφασμα από υαλονήματα
 • Λαστιχένιες ταινίες: ελαστάνη, πολυεστέρας

Ρούχα: Είδη ένδυσης:

 • Νάιλον, βαμβάκι, πολυεστέρας
 • Μαγιό: πολυαμίδιο, πολυεστέρας, ανακυκλωμένο PET
 • Σόλες παπουτσιών: αφρώδες EVA, θερμοπλαστικό καουτσούκ (TPR), πολυουρεθάνη

Προϊόντα υγιεινής:

 • Προφυλακτικά: πολυισοπρένιο, πολυουρεθάνη ή αν δεν υπάρχουν προφυλακτικά στο κατάλληλο μέγεθος, διατίθενται επίσης πολλά γυναικεία προφυλακτικά.
 • Πιπίλες: σιλικόνη, θερμοπλαστικό ελαστομερές
 • πάνες: πάνες από ύφασμα χωρίς περιεκτικότητα σε λατέξ

Είδη γραφείου:

 • Γόμα: βινύλιο, πλαστικό
 • Σφραγίδες: ξύλο, ακρυλικό γυαλί

Είδη αναψυχής:

 • Στρώματα αέρος: PVC, πολυουρεθάνη, θερμοπλαστική πολυολεφίνη
 • Αθλητικά στρώματα: PVC, αφρός EVA
 • Μπάλες: Υφάσματα με επικάλυψη PU, θερμοπλαστικό καουτσούκ
 • Κούκλες: Βινύλιο, σιλικόνη

Πιθανές διασταυρούμενες αντιδράσεις

Τα άτομα με αλλεργία στο λατέξ έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν αλλεργική αντίδραση και σε άλλες ουσίες. Αυτό είναι γνωστό ως "διασταυρούμενη αντίδραση" και επηρεάζει κυρίως πρωτεΐνες που έχουν παρόμοια μοριακή δομή με τις αλλεργιογόνες πρωτεΐνες λατέξ.

Ορισμένες κοινές διασταυρούμενες αντιδράσεις στην αλλεργία στο λάτεξ:

 • Τροφές: αβοκάντο, μπανάνα, ακτινίδιο, κάστανο, λίτσι, σκόρδο, πατάτα, φαγόπυρο, ντομάτα, σέλινο, πιπεριά, ροδάκινο, σύκο, φρούτα του πάθους, παπάγια, ανανάς, μάνγκο, πεπόνι, χουρμάδες, φουντούκι, κάσιους, καρύδι
 • Γύρη: Βερμούδα, ελιά, κυπαρίσσι, φυτό καστορέλαιο
 • Άλλα φυτά: αραβική γόμα, φίκους benjamini, παπαΐνη, φικαΐνη, μουριά, πικροδάφνη, κάνναβη, αγκάθι Χριστουγέννων, περικοκλάδα

Αυτές οι διασταυρούμενες αλλεργίες μπορεί να οδηγήσουν σε συμπτώματα όπως δερματικά εξανθήματα, γαστρεντερικά ενοχλήματα, αναπνευστικά προβλήματα ή ακόμη και αναφυλακτικό σοκ. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αποφεύγουν τις δυνητικά διασταυρούμενες ουσίες ή να τις ελέγχουν εκ των προτέρων από γιατρό.

Ερευνητικές προσεγγίσεις και πιθανές μελλοντικές θεραπείες

Αν και επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για τις αλλεργίες στο λάτεξ, οι ερευνητές σε διάφορους τομείς εργάζονται πάνω σε νέες προσεγγίσεις για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και την απευαισθητοποίηση. Ορισμένες υποσχόμενες μελέτες επικεντρώνονται σε

Αποφυγή αλλεργιογόνων

Οι κατασκευαστές εργάζονται για την ανάπτυξη νέων, υποαλλεργικών υλικών λατέξ με την αφαίρεση ή την τροποποίηση των αλλεργιογόνων πρωτεϊνών. Οι πρώτες κλινικές μελέτες με τέτοια προϊόντα δείχνουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα για τους πάσχοντες από αλλεργία στο λατέξ.

Ανοσοθεραπεία

Η ειδική για αλλεργιογόνα ανοσοθεραπεία (AIT) αποσκοπεί στην "επανασυντονισμό" του ανοσοποιητικού συστήματος στην ουσία μέσω ελεγχόμενης χορήγησης αλλεργιογόνου. Ορισμένες μελέτες με τροποποιημένα αλλεργιογόνα λατέξ δείχνουν πιθανή απευαισθητοποίηση και μείωση των συμπτωμάτων.

Βιολογικά φάρμακα

Τα αντισώματα κατά της IgE, όπως η ομαλιζουμάμπη, θα μπορούσαν να αναστείλουν τη δραστηριότητα του αντισώματος IgE που είναι υπεύθυνο για τις αλλεργικές αντιδράσεις. Μελέτες έχουν δείξει ανακούφιση των συμπτωμάτων αλλεργίας στο λάτεξ.

Τροποποίηση της προέλευσης

Καθώς οι πρωτεΐνες λατέξ προέρχονται από το τροπικό καουτσούκ, διεξάγονται έρευνες για γενετικά τροποποιημένες, υποαλλεργικές παραλλαγές. Τέτοιες τροποποιήσεις θα μπορούσαν να μειώσουν την αλλεργιογένεια του υλικού προέλευσης.

Παρόλο που καμία από αυτές τις μεθόδους δεν έχει ακόμη φθάσει στην ωριμότητα της αγοράς, η πρόοδος που έχει σημειωθεί δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον και τις δυνατότητες για αποτελεσματικότερες θεραπείες για τις αλλεργίες από λατέξ στο μέλλον.

Συµπέρασµα

Η αλλεργία στο λάτεξ είναι μια σοβαρή κατάσταση, αλλά είναι διαχειρίσιμη αν γνωρίζετε πώς να την αντιμετωπίσετε. Ειδικά όταν πρόκειται για αντισύλληψη, είναι σημαντικό να ενημερωθείτε για προφυλακτικά χωρίς λάτεξ ή εναλλακτικές λύσεις όπως το γυναικείο προφυλακτικό και να τα χρησιμοποιείτε για να αποφύγετε δυσάρεστες αντιδράσεις. Γνωρίζοντας τα προϊόντα που περιέχουν λατέξ και χρησιμοποιώντας εναλλακτικές λύσεις, μπορείτε να ζήσετε μια ξέγνοιαστη και ασφαλή σεξουαλική ζωή παρά την αλλεργία στο λατέξ.

Mister Size
Περισσότερα άρθρα

Προσδιορίστε το σωστό μέγεθος προφυλακτικού σε 4 απλά βήματα

Διαβάστε τώρα

Υπάρχουν θερμοκρασίες που είναι επικίνδυνες για τα προφυλακτικά;

Διαβάστε τώρα

Τοποθέτηση προφυλακτικού σωστά - πώς να το κάνετε χωρίς να είναι ενοχλητικό

Διαβάστε τώρα