Skip to main content

Αντισύλληψη χωρίς ορμόνες για τις γυναίκες, οι καλύτερες μέθοδοι

Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε για τα αντισυλληπτικά χωρίς ορμόνες και τις αντισυλληπτικές μεθόδους που έχετε στη διάθεσή σας ως γυναίκα. Θα έχετε επίσης μια εικόνα για το πώς λειτουργούν οι μέθοδοι, πόσο κοστίζουν και πόσο ασφαλείς είναι.

Για να δείξουμε την ασφάλεια, χρησιμοποιούμε τον δείκτη Pearl Index. Δείχνει πόσες γυναίκες έμειναν έγκυες εάν χρησιμοποίησαν τακτικά τη μέθοδο αντισύλληψης για 1 έτος. Ένας δείκτης Pearl 15 σημαίνει ότι 15 στις 100 γυναίκες έμειναν έγκυες μέσα σε ένα χρόνο χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο.

Ποιες μέθοδοι αντισύλληψης είναι διαθέσιμες για τις γυναίκες;

Σε αντίθεση με τις αντισυλληπτικές μεθόδους για τους άνδρες, για τις γυναίκες υπάρχει ένα ευρύ φάσμα αντισυλληπτικών. Συνολικά, μπορούν να χωριστούν σε 4 διαφορετικές κατηγορίες:

Ορμονικές αντισυλληπτικές μέθοδοι: Σε αυτές τις αντισυλληπτικές μεθόδους, τα οιστρογόνα και τα προγεσταγόνα του οργανισμού χορηγούνται με διαφορετικούς τρόπους. Αυτές οι ορμόνες ξεγελούν το σώμα ώστε να νομίζει ότι είστε έγκυος, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορείτε πλέον να μείνετε έγκυος.

Χημικά αντισυλληπτικά: Εν ολίγοις, τα χημικά αντισυλληπτικά, όπως τα αντισυλληπτικά τζελ ή οι κρέμες, σκοτώνουν το σπέρμα ή το καθιστούν ανίκανο να κινηθεί. Αυτά τα σπερματοκτόνα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε συνδυασμό με άλλα αντισυλληπτικά, επειδή είναι πολύ ανασφαλή από μόνα τους.

Μηχανικές μέθοδοι αντισύλληψης: Σε αυτές περιλαμβάνονται τα γυναικεία προφυλακτικά, τα καλύμματα του τραχήλου της μήτρας ή τα χάλκινα αντισυλληπτικά. Αυτά τα αντισυλληπτικά δημιουργούν έναν φραγμό που δεν μπορεί να διαπεράσει το σπέρμα.

Φυσικά αντισυλληπτικά: Αυτή η κατηγορία αντισυλληπτικών μεθόδων χωρίς ορμόνες περιλαμβάνει τη μέθοδο της θερμοκρασίας ή τη μέθοδο του ημερολογίου. Βασικά, ο στόχος αυτών των μεθόδων είναι να παρακολουθείτε το σώμα σας για να προσδιορίσετε τις γόνιμες ημέρες σας.

Φυσική αντισύλληψη

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 5 διαφορετικές φυσικές αντισυλληπτικές μέθοδοι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για αντισύλληψη χωρίς ορμόνες. Το ωραίο είναι ότι αν χρησιμοποιούνται σωστά και τακτικά, μπορούν να είναι πολύ ασφαλείς.

Επιπλέον, πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι αυτές οι μέθοδοι τις βοήθησαν να κατανοήσουν και να αντιληφθούν καλύτερα τον κύκλο και το σώμα τους.

Και μόνο γι' αυτό το σημείο, ίσως αξίζει να δοκιμάσετε μία ή περισσότερες μεθόδους.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν πρέπει να απέχετε από τη σεξουαλική επαφή ή να χρησιμοποιείτε άλλες μεθόδους αντισύλληψης, όπως προφυλακτικά, μόνο την ημέρα της ωορρηξίας. Το σπέρμα μπορεί να επιβιώσει στη μήτρα έως και 4 ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προγραμματίσετε τουλάχιστον 5 ημέρες αποχής ή προστασίας.

Φυσική αντισύλληψη με τη μέθοδο του ημερολογίου

Η αντισύλληψη με τη μέθοδο του ημερολογίου είναι μία από τις παλαιότερες μεθόδους φυσικής αντισύλληψης. Αναπτύχθηκε σχεδόν ταυτόχρονα τη δεκαετία του 1920 από τους γυναικολόγους Kyusaku Ogino και Hermann Knaus, γι' αυτό και η μέθοδος είναι επίσης γνωστή ως "μέθοδος Knaus-Ogino".

Το μόνο που χρειάζεστε για να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο του ημερολογίου είναι ένα ημερολόγιο κύκλου ή ένα ημερολόγιο κύκλου.

Είναι σημαντικό να παρατηρείτε και να καταγράφετε τον κύκλο σας για περίπου 6 μήνες πριν αρχίσετε τον υπολογισμό. Είναι ο κύκλος σας τακτικός; Κανονικά αποκλίνουσες ή ακανόνιστες;

Βασικά, η μέθοδος προϋποθέτει κύκλο 28 ημερών, με ωορρηξία μετά από 14 ημέρες.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τον τρόπο υπολογισμού εδώ.

Κόστος: Από περίπου 6 ευρώ για ένα ημερολόγιο κύκλου, αλλά λειτουργεί με οποιοδήποτε ημερολόγιο.

Δείκτης μαργαριταριών: 9 στα 100

Μέθοδος του τραχήλου της μήτρας αντί του χαπιού

Με την αυχενική μέθοδο, πρέπει να ψηλαφήσετε τον τράχηλο ή τον αυχένα. Αυτό συμβαίνει επειδή αλλάζει κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού σας κύκλου. Αμέσως μετά την έμμηνο ρύση, ο τράχηλος της μήτρας είναι σταθερός και κλειστός. Είναι επίσης πιο κοντά στην είσοδο του κόλπου.

Κατά τη διάρκεια των γόνιμων ημερών, ο τράχηλος της μήτρας είναι μαλακός (σαν χείλη) και ελαφρώς ανοιχτός. Επιπλέον, βρίσκεται τώρα πιο βαθιά μέσα στο σώμα.

Η μέθοδος αυτή μπορεί να συνδυαστεί καλά με τις ακόλουθες φυσικές μεθόδους αντισύλληψης.

Κόστος: Δωρεάν

Δείκτης μαργαριταριών: 3 έως 23 από 100

Αντισύλληψη με παρατήρηση της τραχηλικής βλέννας

Η μέθοδος της τραχηλικής βλέννας, που ονομάζεται επίσης μέθοδος Billings, λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με τη μέθοδο του τραχήλου της μήτρας.

Η τραχηλική βλέννα αλλάζει κατά τη διάρκεια του κύκλου από σβώλους και παχύρρευστη μετά την έμμηνο ρύση, σε γαλακτώδη-νεφελώδη λίγο πριν από την ωορρηξία. Όσο πλησιάζει η ωορρηξία, τόσο πιο ρευστή και καθαρή γίνεται η τραχηλική βλέννα σας.

Τις πιο γόνιμες ημέρες, μπορείτε να τραβήξετε νήματα με τη βλέννα ανάμεσα στα δάχτυλά σας.

Για να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο αντισύλληψης με την τραχηλική βλέννα, πρέπει να ελέγχετε και να καταγράφετε την ποσότητα, το χρώμα και τη συνοχή της κάθε μέρα. Εάν η ποσότητα της τραχηλικής βλέννας πολλαπλασιαστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, μπορείτε να περιμένετε ωορρηξία σε 2 έως 3 ημέρες.

Κόστος: Δωρεάν

Δείκτης μαργαριταριών: 15 από 100

Αντισύλληψη χωρίς ορμόνες με τη μέθοδο της θερμοκρασίας

Με αυτή τη μέθοδο, πρέπει να μετράτε τη θερμοκρασία του σώματός σας με ένα θερμόμετρο αφού σηκωθείτε, που ονομάζεται επίσης βασική θερμοκρασία σώματος.

Μετά την ωορρηξία, η θερμοκρασία του σώματός σας αυξάνεται κατά μερικά δέκατα του βαθμού, όπου παραμένει μέχρι την έμμηνο ρύση και στη συνέχεια πέφτει ξανά.

Επειδή η θερμοκρασία του σώματός σας μπορεί επίσης να επηρεαστεί από το άγχος ή την ασθένεια, θα πρέπει πάντα να τη συνδυάζετε με άλλες μεθόδους, όπως η μέθοδος Billings.

Ορισμένες συσκευές παρακολούθησης φυσικής κατάστασης προσφέρουν ήδη λειτουργίες για συνεχή μέτρηση της θερμοκρασίας του σώματος. Αυτές περιλαμβάνουν , για παράδειγμα, τα Fitbit ή Oura.

Κόστος: Ανάλογα με το προϊόν, μεταξύ 2 και 399 ευρώ.

Δείκτης μαργαριταριών: 0,8 έως 3 στα 100

Αντισύλληψη με τη συμπτωματική μέθοδο

Η συμπτωματική μέθοδος αντισύλληψης είναι ένας συνδυασμός της μεθόδου της θερμοκρασίας, της μεθόδου της τραχηλικής βλέννας και, εάν είναι απαραίτητο, της τραχηλικής ή ημερολογιακής μεθόδου.

Συνδυάζοντας τις διάφορες μεθόδους, μπορείτε να κάνετε μια πιο αξιόπιστη πρόβλεψη των γόνιμων ημερών σας.

Κόστος: 2,- έως 399,- ευρώ, ενδεχομένως κόστος λειτουργίας για τις εφαρμογές

Δείκτης μαργαριταριών: 0,4 από 100

Χάλκινη σπείρα, αλυσίδα χαλκού ή μπάλα χαλκού για μακροχρόνια αντισύλληψη

Το μεγάλο πλεονέκτημα των χάλκινων αντισυλληπτικών είναι ότι τοποθετούνται μία φορά από τον γυναικολόγο σας και στη συνέχεια μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για έως και 5 χρόνια. Κάθε 6 μήνες θα πρέπει να ελέγχεται για να βεβαιωθείτε ότι όλα είναι ακόμα στη θέση τους, και αυτό είναι όλο.

Ο χαλκός καταστρέφει το σπέρμα και το καθιστά ανίκανο να κινηθεί. Επιπλέον, ο τράχηλος της μήτρας αλλάζει, γεγονός που καθιστά επίσης πολύ πιο δύσκολη ή αδύνατη τη διείσδυση του σπέρματος.

Το μειονέκτημα αυτών των αντισυλληπτικών χωρίς ορμόνες είναι ότι η εισαγωγή και η αφαίρεσή τους είναι εξαιρετικά επώδυνη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί επίσης να προκαλέσουν βαρύτερη εμμηνορροϊκή αιμορραγία και δυσφορία.

Κόστος: Περίπου 120 έως 400 ευρώ.

Δείκτης μαργαριταριών: 0,4 έως 1 στα 100

Διάφραγμα ή τραχηλικό πώμα για αντισύλληψη χωρίς ορμόνες

Αυτές οι δύο μέθοδοι αντισύλληψης χωρίς ορμόνες είναι τεχνικά αντισυλληπτικά για τις γυναίκες. Είναι δίσκοι σιλικόνης που έχουν επίσης ένα ελατήριο στο εσωτερικό τους. Το διάφραγμα ή το κάλυμμα του τραχήλου της μήτρας μπορεί να τοποθετηθεί έως και 2 ώρες πριν από τη σεξουαλική επαφή για να εμποδίσει το σπέρμα.

Συνεπώς, τα αντισυλληπτικά σχηματίζουν έναν φραγμό μπροστά από τον τράχηλο της μήτρας, ο οποίος μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω με την εφαρμογή σπερματοκτόνων, όπως αντισυλληπτικά τζελ ή κρέμες.

Τα τραχηλικά καλύμματα μπορούν ακόμη και να προσκολληθούν ελαφρώς στον τράχηλο, καθιστώντας τα πιο σφιχτά.

Τα μειονεκτήματα αυτών των εναλλακτικών του χαπιού είναι ότι πρέπει να παραμείνουν στον κόλπο για τουλάχιστον 8 ώρες μετά το σεξ. Χρειάζεται επίσης ειδική τοποθέτηση από γυναικολόγους. Επιπλέον, μπορούν να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες εάν τοποθετηθούν λανθασμένα και δεν προστατεύουν ούτε από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Κόστος: Περίπου 31 έως 70 ευρώ συν τα αντισυλληπτικά τζελ ή κρέμες περίπου 10 έως 15 ευρώ ανά σωληνάριο.

Δείκτης μαργαριταριών: 1 έως 20 από 100

Γυναικεία προφυλακτικά ως εναλλακτική λύση στο χάπι

Τα γυναικεία προφυλακτικά, ή "femidoms", είναι παρόμοια με τα ανδρικά προφυλακτικά. Για να το χρησιμοποιήσετε, πρέπει να εισάγετε το ένα άκρο στον κόλπο και να το κρατήσετε στη θέση του. Το δεύτερο άκρο παραμένει στο εξωτερικό και καλύπτει τα χείλη του αιδοίου. Το πέος παραμένει καλυμμένο από αυτό το δέρμα από λατέξ, το οποίο συγκρατεί όλο το σπέρμα.

Ένα άλλο πλεονέκτημα των femidoms είναι ότι σας προστατεύουν επίσης από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

Δυστυχώς, υπάρχουν και μειονεκτήματα. Μπορεί να σπάσουν όταν τα χρησιμοποιείτε, μπορεί να γλιστρήσουν και δεν είναι απαραίτητα εύχρηστα.

Κόστος: Από περίπου 8,50 έως 10,50 ανά πακέτο.

Δείκτης μαργαριταριών: 5 έως 25 στα 100

Προφυλακτικά για ασφαλή αντισύλληψη

Ως εναλλακτική λύση στα θηλυκά προφυλακτικά, υπάρχουν φυσικά και τα προφυλακτικά που φοριούνται από τον άνδρα.

Βεβαίως, δεν αποτελούν αντισυλληπτικό για εσάς ως γυναίκα με αυτή την έννοια, αλλά εξακολουθούν να αποτελούν μια εναλλακτική λύση χωρίς ορμόνες που είναι εύκολη στη χρήση και την απόκτηση.

Για να έχετε τη μεγαλύτερη ασφάλεια και διασκέδαση μαζί τους, εσείς (ή ο σύντροφός σας) πρέπει να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε το σωστό μέγεθος προφυλακτικού.

Μπορείτε να διαβάσετε για το πώς εσείς ή ο σύντροφός σας μπορείτε να βρείτε το τέλειο μέγεθος προφυλακτικού εδώ.

Κόστος: Από περίπου 3,95 ευρώ ανά συσκευασία.

Δείκτης μαργαριταριών: 2 έως 12 στα 100

Αποστείρωση - χωρίς ορμόνες, αλλά οριστική

Η αποστείρωση είναι μια μέθοδος αντισύλληψης χωρίς ορμόνες για γυναίκες και άνδρες που δεν επιθυμούν πλέον παιδιά. Αν και συχνά διαφημίζεται ότι η στείρωση μπορεί να αναστραφεί, οι πιθανότητες επιτυχίας είναι μικρές και ακόμη και αν αυτό συμβεί, οι πιθανότητες επιτυχούς εγκυμοσύνης μειώνονται.

Με αυτή τη μέθοδο, οι σάλπιγγες σας είτε αποφράσσονται είτε κόβονται. Αυτό εμποδίζει τα ωάρια να ταξιδέψουν προς τη μήτρα, καθιστώντας αδύνατη τη γονιμοποίηση.

Κόστος: Περίπου 600 έως 1.000 ευρώ (καλύπτεται από την ασφάλιση ασθενείας, εάν η βεβαίωση του γιατρού αναφέρει ότι η στείρωση είναι απαραίτητη).

Δείκτης μαργαριταριών: 0,1 έως 0,3 από 100

Πόσο ασφαλής είναι η coitus interruptus ως αντισυλληπτικό;

Η χρήση της διακοπτόμενης συνουσίας (επίσης αποκαλούμενη μέθοδος "pull-out") ως αντισυλληπτική μέθοδος είναι μία από τις λιγότερο ασφαλείς μεθόδους αντισύλληψης.

Οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες μπορούν να συμβούν αρκετά εύκολα και επίσης δεν προστατεύει από τη μετάδοση σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Κατ' αρχήν, η μέθοδος αυτή περιλαμβάνει την εξαγωγή του πέους από τον κόλπο λίγο πριν από την εκσπερμάτιση. Ωστόσο, αυτό απαιτεί μεγάλο αυτοέλεγχο και το σπέρμα μπορεί να βγει από το πέος πριν από την εκσπερμάτιση.

Ο δείκτης Pearl Index για 4 έως 18 εγκυμοσύνες είναι μόνο μια κατά προσέγγιση εκτίμηση και είναι πιθανό να είναι ακόμη υψηλότερος στην πραγματικότητα.

Κόστος: Δωρεάν

Δείκτης μαργαριταριών: 4 έως 18 στα 100

Συμπέρασμα σχετικά με την αντισύλληψη χωρίς ορμόνες για τις γυναίκες

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μέθοδοι αντισύλληψης χωρίς ορμόνες και αντισυλληπτικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως γυναίκα αντί για το χάπι, τα στικς ορμονών ή τις σπείρες ορμονών. Για να βρείτε την καλύτερη μέθοδο για εσάς, σας συνιστούμε να μιλήσετε με έναν γυναικολόγο ή να δοκιμάσετε φυσικές μεθόδους αντισύλληψης για γυναίκες.

Διαβάστε τώρα την ανάρτησή μας σχετικά με τις νέες και παλιές μεθόδους αντισύλληψης για τους άνδρες, αν είστε περίεργοι για το τι υπάρχει γι' αυτούς.

Mister Size
Περισσότερα άρθρα

Το καλό σεξ δεν χρειάζεται να είναι τέλειο

Διαβάστε τώρα

Το χάπι - πραγματικά ίσα δικαιώματα κατά τη διάρκεια του σεξ;

Διαβάστε τώρα

Προφυλακτικά και λιπαντικό: έτσι πάει το σεξ ρολόι

Διαβάστε τώρα